مطالعه ساختار و نظامهای مدیریت منابع انسانی شهرداری توکیو
مقدمه و تاریخچه
ژاپن به عنوان کشوری توسعه یافته در آسیا، نمونه بارزی از کشورهایی است که تاکید خاصی بر نیروی انسانی خود دارد و سرمایهگزاری زیادی بر روی آنها میکند. این کشور به خاطر اینکه از ظرفیتهایی و استعدادهایی چون زمین و خاک مساعد کشاورزی، منابع زیرزمینی و ... کمتر برخوردار میباشد، تمام توجه خود را معطوف به نیروی انسانی خود نموده است. و در نگاهی کلی میتوان رشد و پیشرفت این کشور را به خصوص بعد از جنگ جهانی دوم مرهون این سرمایهگذاری بزرگ دانست.
در ژاپن تمامی سازمانها دولتی و شهرداری های ، سیاستها، برنامهها و قوانین حوزه منابع انسانی خود را از سازمانی تحت عنوان " سازمان ملی امور پرسنلی (NPA)" که در زیرمجموعه هیات دولت تعریف شده است، گرفته و در سایه آن به مدیریت منابع انسانی سازمان خود میپردازند. در ادامه، ابتدا تاریخچه، وظایف شهرداری توکیو مورد بررسی قرار میگیرد و سپس به وظایف واحد منابع انسانی شهرداری اشاره میشود. در بخش بعد، سازمان ملی امور پرسنلی مورد توجه قرار میگیرد و تاریخچه، وظایف و مسوولیتها و جایگاه سازمانی آن بیان میشود. در نهایت نظامهای منابع انسانی طراحی شده توسط این سازمان معرفی و تشریح میگردد.
کلمات کلیدی:
منابع انسانی
شهرداری توکیو
ارزیابی عملکرد
ساختار و نظامهای مدیریت
شهرداری توکیو
وظایف:
عرصههایی که توسط این شهرداری، مدیریت و سیاستگذاری میشود، بسیار گسترده است که بعضی از آنها عبارتند از: ایجاد تحول در ساختار شهری، فناوری اطلاعات، خدمات، تجارت، انرژی و محیط زیست، مشاغل کوچک و متوسط، تکنولوژی و اعطای امتیاز.
به منظور انجام ماموریتهای محوله به این نهاد و در راستای افزایش ثروت ملی، شهرداری توکیو موظف است تا در سه حوزه نقش ایفا کند. حوزه نخست بر این امر اشاره دارد که شهرداری ، سیاستها و استراتژیهای یکپارچهای را در عرصههای مختلفی که متولی آنهاست تدوین و ارائه نماید. حوزه دوم مربوط به امور کارکنان و حوزه سوم مربوط به بودجهریزی و منابع مالی میباشد.
فهرست مطالب
فهرست 3
مقدمه و تاریخچه 5
شهرداری توکیو 6
تاریخچه 6
وظایف: 7
سازمان ملی امور پرسنلی 10
معرفی 10
وظایف و مسوولیتها 10
شیوه اداره 11
نمودار سازمانی 11
بررسی وضعیت منابع انسانی بخش دولتی در ژاپن: 13
نظام خدمات کشوری 15
تاریخچه 15
وضعیت کارکنان در این نظام 16
بررسی نظامهای منابع انسانی 18
زیر نظام جذب نیروی انسانی 18
• آزمون استخدامی: 18
زیر نظام آموزش و بهسازی 20
• آموزش 20
زیر نظام جبران خدمات و حفظ و نگهداری 21
•ارتقاء 21
•نظام پرداخت کارکنان 24
• مدیریت مسائل انضباطی 32
• اعطای پایه: 34
زیر نظام پایان خدمت 36
• بازنشستگی 36
• ارزیابی عملکرد 36
دیگر ویژگیهای نظام خدمات کشوری 38